dijous, 30 de juliol del 2009

Ni aquí ni a enlloc!

Altre cop ETA torna a actuar a casa nostra. Aquesta vegada a Calvià, municipi de les Illes Balears a prop de la capital.

Des d'aquest bloc sempre he defensat que la gent ha de tenir iniciativa pròpia per fer progressar els seus ideals, en comptes de lamentar-se arrapapada al sofà. Però naturalment la iniciativa pròpia no engloba l'ús de la violència, ni indiscriminada ni focalitzada. En qualsevol guerra hi ha víctimes "col·laterals" que no són combatents (ahir mateix a Burgos 56 ferits) les quals la seva integritat física i psicològica ha estat violada sense cap justificació moral, i això és inadmissible. A banda que, lògicament, i pensessin el que pensessin fins ara de la causa independentista que defensa ETA, a partir d'avui segur que en seran recelosos, sinó obertament contraris. No ho puc criticar.

Estic segur que l'estat espanyol usa tota la seva força de funcionaris (policies, espies, buròcrates, etc.) per tal de posar pals a les rodes als qui defensem l'autodeterminació democràtica dels pobles. Però aquest no és motiu per respondre amb uns mètodes molt pitjors com són la violència i les armes: perquè divideix la societat en blocs estancs, perquè bandeja els arguments i el debat racional, i perquè en un context de pau ni tant sols és un mètode pràctic (encara que molts considerem la presència de la policia nacional, l'exèrcit i la guàrdia civil com a forces d'ocupació).

La independència s'aconseguirà amb l'ús d'arguments que convencin les persones suficients per aconseguir una majoria social. La independència s'aconseguirà demostrant la capacitat pròpia d'autogovernar-se. La independència s'aconseguirà mantenint i evolucionant la nostra identitat nacional pròpia. La independència s'aconseguirà saltant-se l'ordre jurídic antidemocràtic que impedeix fer referèndums d'autodeterminació. Però la independència no s'aconseguirà a punta de pistola. No ho va aconseguir la IRA a Irlanda del Nord (més organitzada i amb més acceptació social), tampoc ho aconseguirà la ETA a Euskal Herria. En una Europa pacífica de classes mitjanes els mètodes revolucionaris o bèl·lics ja no són efectius. Segurament ho fóren en altres èpoques, ja no.

Companys i companyes de l'ETA, jo també vull la independència d'Euskal Herria, però no comparteixo en absolut el vostre mètode, i us demano que l'abandoneu perquè cap espanyol ha de morir per assolir-la. Tampoc cap balear, valencià o català.

1 comentari:

  1. Jo tampoc no afegiria una sola línia a la teva opinió; la ocmparteixo del tot. ETA és un desastre, una porqueria, una colla d'assassins que, francament, han perdut el nord fa molts anys.

    ResponElimina

Visites úniques