diumenge, 5 de juliol del 2009

Neofranquisme? No, el franquisme no ha mort mai! El franquisme és viu a Espanya!



A - l·lu - ci -nant ! Al·lucinant! Ho acabo de veure, i si no fos perquè porto tota la meva vida vivint al regne d'Espanya no em creuria el que he vist!

Fa una estona s'ha acabat el documental del 30 minuts d'aquesta setmana, duu el títol: El americano. La veritat és que és un documental molt bo perquè deixa pal·lesa les diferències culturals entre una societat moderna i avançada per una banda, i una societat arcaica i endarrerida. El documental descriu com unes simples cartes d'un americà modern, i una mica frívol, van trastornar tot un poble espanyol als anys 50, fins al punt de canviar per sempre més la vida d'una família sencera.

Però no és pas això, el que m'ha trastornat a mi. Sinó que ha estat sentir les reflexions que feia una parella de guardies civils sobre el dictador Francisco Franco. Escolteu-les vosaltres mateixos al minut 16, segon 45, del documental (fins el minut 17:40):



Ras i curt: Justifiquen el franquisme, amb tot el que això comporta: una dictadura, afusellaments, presó, camps de treball forçats, persecució de demòcrates (I ja no parlem del que, a més a més va suposar per nosaltres els catalans! Segur que aquests pallassos encara ho trobarien poc!). Encara al·lucino que dos funcionaris justifiquin l'anterior règim com a necessari per tal de restaurar "los mismos valores" que ells suposen metahistòrics a la història d'Espanya (i si els periodistes els arriben a preguntar quins són ja m'hauria agafat cagarrina). I no es tracta pas de carques buròcrates pixatinters a punt de jubilar-se, no, es tracta de dos joves i sans guardies civils armats. Bé, no pas sans del cap, que és evident que el tenen podrit de franquisme.

No és pas neofranquisme, això, no. Perquè allí, a Espanya, el franquisme no ha mort mai. No és el cas d'Alemanya, on el sorgiment del neonazisme no té res a veure amb el nazisme original perquè ambdós responen a circumstàncies històriques i socials diferents. En canvi l'argumentari franquista que brolla d'aquest parell d'energumens és la continuació de la mateixa línia ideològica dels seus pares. I sabem prou bé que aquests dos no són un cas aïllat. Només cal encendre la televisió per veure com Tele5 o Intereconomia reprodueixen contínuament aquesta ideologia que el 1936 ja era retrògrada.

Catalanes, catalans: Encara voleu compartir el vostre futur amb Espanya? Jo dic que no.

Seguidament transcric els fragments:

Ha canviado por fuera, la esencia es la misma: los valores morales y éticos y la disciplina es la misma, eh! Lo bonito se conserva todavía. Fa referència a que el cos de la guàrdia civil no ha canviat, segueix tenint la mateixa ètica (!).

Joer es que aquello era un descontrol al que habia que poner paz y orden. En referència a la república democràtica del 1931-1939.

Se arrastra mucho todo lo anterior. Eso poco a poco se va limpiando, se va quitando, eh. Pero el pasado ya no hay quien lo quite. En referència a la república democràtica del 1931-1939.


3 comentaris:

  1. Per això mateix, cobra el seu gran sentit original la frase “atado y bien atado” que va llegir Arias Navarro en el moment de la mort de Franco. La meva dona i jo també vàrem veure el programa i vàrem al•lucinar amb el que sentíem. És una prova més, i van ja no sé quantes, que Catalunya, si vol tenir la possibilitat d’anar bé en el futur, ha d’assolir la independència. Però no ens deixaran mai de la vida.

    Una abraçada.

    ResponElimina
  2. felicitats per aquest post... quin parell aquests picolos jovenets

    ResponElimina
  3. Ens deixin o no, Enric, les independències s'acostumen a prendre. Per això treballo. Contra la voluntat democràtica poc hi podran fer.

    Gràcies Tondo.

    ResponElimina

Visites úniques