dimarts, 13 d’octubre del 2009

Del periodisme català: provincià i acomplexat. L'estudi de TV3


Res que no sabéssim. La televisió autonòmica (em nego a anomenar-la nacional si no actua com a tal) té un marc referencial espanyol (i espanyolista) en primer lloc, global (i multicultiflowerpower) en segon lloc, i en tercera i última posició (quin remei) català.

El 43% de les notícies genèriques dels serveis informatius de TV3 es dediquen a temes no catalans, sobretot espanyols (el pes d'altres països és ínfim), tan sols el 57% el dediquen a explicar què passa al territori que cobreixen ells i només ells, poc més de la meitat. En canvi jo que visc a comarques sé de sobres que més enllà de Barcelona hi ha moltes notícies d'una importància vital que mai han estat cobertes per "la nostra televisió". Un exemple: als municipis penedesencs de l'Arboç, Banyeres i Sant Jaume dels Domenys la Generalitat vol construir el port logístic de mercaderies més gran de tot Catalunya i més enllà. Tindrà un impacte econòmic importantíssim en un futur. Tindrà un impacte ambiental igualment importantíssim. Hi ha una oposició veïnal fortíssima, els ajuntaments també el rebutgen frontalment, el consell comarcal també hi està en contra, i té el rebuig unànime de la ciutadania penedesenca perquè col·lapsarà les carreteres d'una part important del país (alerta conductors de l'AP7!) i destruirà definitivament el Baix Penedès. Com deia, aquesta notícia encara és hora que hagi de ser coberta. Què espera TV3? Que vingui TVE?! Que vingui la BBC?!?!?!

El drama no s'acaba aquí, però. Si aprofundim les dades per seccions ha quedat demostrat que la secció de política (el poder polític, el legislatiu, l'executiu: l'essència d'un país!) de TV3 prima escandalosament la informació estrangera: les notícies de política són d'un 49% notícies espanyoles! La política propera a la ciutadania, la catalana, a la qual suposadament serveix TV3, tan sols ocupa a la seva graella informativa el 44% de les notícies! Pel que fa a la secció d'economia la preferència per les notícies no catalanes segueix el mateix patró: són el 45% mentre que les espanyoles superen de llarg la meitat de la informació econòmica! I si algú pensa que en cultura TV3 se centra en la catalana que s'ho tregui del cap: en el 59% dels casos no ho és, la cultura catalana només és digna d'un miserable 17% de les notícies culturals!

La mala fe no acaba aquí, tampoc: La sobrerepresentació informativa de notícies de fora de Catalunya no és pas per informar-nos del que passa a la resta de Països Catalans, no pas! Del País Valencià tan sols vénen el 2'5% de les notícies, de les Balears el 2'2%, el 0'7% d'Andorra i tan sols un escandalós 0'2% de la Catalunya Nord! Els rumors que deien que l'incansable Pere Codonyan havia passat autèntiques penúries econòmiques queden confirmats pel poc interès que demostra TV3 en el que ens passa als catalans de l'altra banda de les frontera estatal.

Tot això s'ha sabut gràcies a la investigació de camp realitzada pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, el grup periodístic més prestigiós de Catalunya (fins avui... ara els giraran l'esquena) que sovint ha actuat com a consciència col·lectiva d'aquest gremi professional. Aquest estudi ha classificat les 1.913 notícies de 63 informatius i les conclusions són inequívoques: TV3 no actua com a televisió catalana. La notícia ha estat difosa sobretot pels mitjans digitals, la blocosfera i l'Avui. TV3: ni una paraula al respecte. Si voleu veure el vídeo resum d'aquest informe apagueu la televisió i aneu a Vilaweb. No podran fer-se l'orni eternament, perquè aquest estudi s'anirà repetint altres cops i es publicarà a Mèdia.cat. Rectificaran?

De moment avui he assistit, mentre esmorzava, al pornogràfic massatge tailandès que Josep Cuní ha dispensat a la vicepresidenta (espanyola) Maria Teresa Fernández de la Vega al Matins d'avui. Ha estat una entrevista tranquila, en Cuní no l'ha tallat ni una sola vegada (com acostuma a fer), no ha imposat cap axioma a la entrevistada (com acostuma a fer), no s'ha autorespost cap pregunta (com acostuma a fer)... Imagineu-vos si ha estat agradable (sí, sí: en Josep Cuní!) que aquesta ha pogut mostrar-nos el primer somriure que molts li haurem vist fer mai! Tan sols tres de les preguntes eren intencionades:
  1. Per què pugen l'IVA si havien dit que la crisi la pagarien els rics?
  2. Què en pensa dels mals pronòstics econòmics de l'estat espanyol previstos per diversos organismes internacionals?
  3. Què passarà amb l'estatutet dels catalanets?
Si això és el que ha de ser TV3 jo no la vull. Que dimiteixi la Terribas (a veure si acabem d'un cop amb aquest corporativisme que blinda durant anys i anys els mateixos periodistes, ja convertits en funcionaris!). O millor encara: privatitzem TV3! Encara estalviarem quatre peles per poder invertir en la indústria decaient d'aquest país o en alguna beca per estudiants brillants, el futur econòmic d'aquest país necessita una economia que funcioni, i no una televisió espanyola més.

.

5 comentaris:

  1. Molt ben dit!. Has tocat diversos temes, tots importants i de fons.

    Pel que fa als que vivim fora de Barcelona, que sembla que no existim. A veure si s'ho curren una mica més, TV3 hauria de ser la televisió de tots els Catalans, i no la de "Barcelona i voltants", entenent per voltants la resta de Catalunya.

    Pel que dius del massatge d'en Cuní, no l'he vist, ni ganes. No em fa massa el pes aquest personatge, però avui, pel que has dit, seguia consignes ben clares.
    Això deu ser el que volien dir quan parlaven de "treure la crosta nacionalista de TV3" ?

    ResponElimina
  2. L'única cosa que em "xirria" del teu interessant resum és al final, quan parles de privatitzar TV3. No hi estic d'acord: si la tv pública (a Catalunya, a Alemanya i intueixo que arreu) és molt millorable, la privada, en termes generals, em sembla una vergonya absoluta. Sí a la televisió pública, però de qualitat i, òbviament (això no hauria de ser necessari dir-ho) feta per la comunitat catalana i catalanoparlant.

    En aquest sentit, el rol de Terribas és decebedor. Estava convençut que li donaria un àire modern i "pancatalanista", a TV3 :-(

    ResponElimina
  3. No sé si són consignes o complex d'inferioritat Asimetrich, però certament sempre que entrevisten un espanyol suavitzen un disbarat la incisió periodística (ho va fer el mateix Cuní amb el Rajoy i fins i tot la Terribas amb el Zapatero, ja fa temps).

    Ferran, l'últim paràgraf és evidentment demagògic. Mai toleraria una privatització o el tancament de TV3 (coi, estic recollint signatures de la ILP Televisió sense fronteres precisament perquè TV3 es vegi de nou al País Valencià), potser m'ha faltat un punt d'ironia. Del que dius de la Terribas, molta gent se n'esperava un aire pancatalanista: puc dir, lamentablement, que jo ja sabia que no ho faria. Només li interessa la defensa del gremi. Francament, crec que aquest suposat alo catalanista que destil·la se'l va posar per ser nomenada directora i prou.

    ResponElimina
  4. Tu també estàs recollint firmes, Roger? Ja som dos... i segur que uns quants més també :-)

    Okis això de l'últim paràgraf; m'ho havia pres seriosament (cosa del súper encostipat que duc al damunt :-(

    Quin tema, aquest de TV3 i les seves circumstàncies... Tan de bò no trigui a arribar-hi algú que entengui quin ha de ser el paper de "la nostra", com a element integrador de la cultura catalana; de tota la cultuta catalana!

    Salut.

    ResponElimina
  5. Suposadament en Tresserres és un expert en l'àmbit comunicatiu dels Països Catalans. Però caldrà que hi cregui algú més que ell, per dur-lo a terme...

    ResponElimina

Visites úniques